niedziela, 6 września 2015

Jaglany mus czekoladowo - kokosowy


Czas na deser! Tak tak, znów wjeżdża na stół deser z czekoladą, czyli moja słabość, której tak często ulegam! Jednak, aby nie mieć wyrzutów sumienia, że pochłaniam wyłącznie puste kalorie staram się przygotowywać słodkości w wersji odchudzonej. Tak więc powstał idealny, o aksamitnej konsystencji mus, z dodatkiem wiórków kokosowych z którymi smakuje bajecznie. Chociaż wstyd się przyznać, to po raz pierwszy jadłam kasze jaglaną, ale jedno jest pewne - nie po raz ostatni gości w moim menu. Polubiłyśmy się, nawet bardzo :) 

Składniki: 
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej 
  • 30 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wsypać na sito, opłukać do uzyskania czystej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem. Kaszę ugotować w szklance wody pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu, do miękkości kaszy oraz gdy wsiąknie całą wodę. 
  2. W międzyczasie połamać gorzką czekoladę i pod koniec dodać ją do gorącej kaszy jaglanej, energicznie mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. 
  3. Ugotowana kaszę jaglaną zdjąć z ognia, lekko ostudzić i przełożyć do kielicha blendera. Dodać miód wraz z kakao. Zmiksować na gładki mus. Można dolać więcej mleka do uzyskania pożądanej kremowej konsystencji.
  4. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć do pucharków. Ozdobić kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Można wstawić do lodówki i podawać jako deser na zimno.

2 komentarze: