Na dworze trochę się ochłodziło, więc czas na ciepły obiad. Pyszny obiad ze sporą ilością pieczarek (które tak bardzo uwielbiam) i warzyw z domowego ogródka. Rozglądam się po kuchni: pomidorki są, czerwona papryka jest, na desce leży połowa dużej cebuli. No i jakieś zeszłoroczne dwa kiszone ogórki z dnia wczorajszego w słoiku. Wszystko jest, tylko teraz cała magia polega na tym, by to wszystko ze sobą połączyć i odpowiednio doprawić. Mogłoby się wydawać, że składników jest dość sporo, ale nie ma się co tym przerażać, kiedy sposób przyrządzenia dziecinnie prosty. Ale przyznaję bez bicia, gdyby nie wspólne gotowanie z babcią, pewnie mój gulasz nie wydawałby mi się tak banalnie posty w przygotowaniu ;-). Idealnie komponuje się podany na ciepłym brązowym ryżu, tworząc pyszne i sycące danie, ale jeśli ktoś woli z makaronem, proszę bardzo.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 4 garście pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 mała czarowna papryka
- 2 spore ogórki kiszone
- 1 średni pomidor
- olej do smażenia
- mieszanka przypraw typu jarzynka (pół łyżki)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- pół łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- czarny pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić w kostkę ok. 2x2 cm.
- Obrać cebulę i pokroić w piórka.
- Umyć pieczarki, oczyścić i pokroić w grube plastry.
- Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć ok. 7 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do ze złocenia z każdej strony.
- Dodać cebulę, poddusić aż się zeszkli.
- Gdy cebula zmięknie zmniejszyć płomień, wrzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę razem pod przykryciem. Następnie doprawić mieszanką przypraw typu jarzynka, przemieszać.
- Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą w kostkę. Dodać i zamieszać.
- Obrać ogórki, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Świeżego pomidora umyć, naciąć i sparzyć. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Pokrojone ogórki i pomidora dodać do gulaszu, zamieszać.
- Zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 35 minut - mięso i pieczarki powinny być miękkie.
- Doprawić słodką papryką i pieprzem.
- Pod koniec duszenia, do połowy szklanki wlać wodę, dodać pół łyżki mąki, wymieszać. Wlać zawartość do warzyw, przemieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos zgęstnieje.
- 10 minut później zaprawić 2-ma łyżkami śmietany i przemieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. 5 minut.
- Na koniec posypać natką pietruszki.
Porcja na ok. 6 osób. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz