czwartek, 16 lipca 2015

Gulasz z piersi kurczaka, pieczarkami i warzywami

Na dworze trochę się ochłodziło, więc czas na ciepły obiad. Pyszny obiad ze sporą ilością pieczarek (które tak bardzo uwielbiam) i warzyw z domowego ogródka. Rozglądam się po kuchni: pomidorki są, czerwona papryka jest, na desce leży połowa dużej cebuli. No i jakieś zeszłoroczne dwa kiszone ogórki z dnia wczorajszego w słoiku. Wszystko jest, tylko teraz cała magia polega na tym, by to wszystko ze sobą połączyć i odpowiednio doprawić. Mogłoby się wydawać, że składników jest dość sporo, ale nie ma się co tym przerażać, kiedy sposób przyrządzenia dziecinnie prosty. Ale przyznaję bez bicia, gdyby nie wspólne gotowanie z babcią, pewnie mój gulasz nie wydawałby mi się tak banalnie posty w przygotowaniu ;-). Idealnie komponuje się podany na ciepłym brązowym ryżu, tworząc pyszne i sycące danie, ale jeśli ktoś woli z makaronem, proszę bardzo.

Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 garście pieczarek
  • 1 mała cebula 
  • 1 mała czarowna papryka
  • 2 spore ogórki kiszone
  • 1 średni pomidor
  • olej do smażenia
  • mieszanka przypraw typu jarzynka (pół łyżki)
  • 1 i 1/2 szklanki wody  
  • pół łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% 
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • czarny pieprz 
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić w kostkę ok. 2x2 cm. 
  2. Obrać cebulę i pokroić w piórka.
  3. Umyć pieczarki, oczyścić i pokroić w grube plastry.  
  4. Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć ok. 7 minut na małym ogniu, często mieszając, aż do ze złocenia z każdej strony.
  5. Dodać cebulę, poddusić aż się zeszkli.
  6. Gdy cebula zmięknie zmniejszyć płomień, wrzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę razem pod przykryciem. Następnie doprawić mieszanką przypraw typu jarzynka, przemieszać. 
  7. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą w kostkę. Dodać i zamieszać. 
  8. Obrać ogórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. 
  9. Świeżego pomidora umyć, naciąć i sparzyć. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  10. Pokrojone ogórki i pomidora dodać do gulaszu, zamieszać.
  11. Zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 35 minut - mięso i pieczarki powinny być miękkie.  
  12. Doprawić słodką papryką i pieprzem. 
  13. Pod koniec duszenia, do połowy szklanki wlać wodę, dodać pół łyżki mąki, wymieszać. Wlać zawartość do warzyw, przemieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos zgęstnieje. 
  14. 10 minut później zaprawić 2-ma łyżkami śmietany i przemieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. 5 minut. 
  15. Na koniec posypać natką pietruszki.
Porcja na ok. 6 osób. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz