Tak było kiedyś... Obecnie awokado stało się jednym z moich ulubionych owoców. Miękka, o maślanym miąższu śliwka, o kształcie gruszki bardzo mi posmakowała. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek, deserów, zup, czy koktajli. Tym razem w wersji pasty z twarogiem. To naprawdę świetny pomysł na śniadanie!
- 1 awokado
- pół cytryny
- 100 g twarogu
- 1 pomidor
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- świeże zioła
- Cytrynę wyszorować, sparzyć, obrać i przekroić na pół.
- Awokado umyć, rozdziać wzdłuż na pół. Usunąć pestkę, a miąższ dokładnie wydrążyć łyżką.
- Przełożyć do miski oraz obficie skropić sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie rozgnieść widelcem.
- Dodać twaróg, łyżkę jogurtu naturalnego i rozetrzeć wszystko widelcem.
- Umyć pomidora, wyciąć szypułkę, naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Dodać do miski i wymieszać z resztą składników.
- Doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz