wtorek, 14 lipca 2015

Makaron z brokułami w sosie serowym


Brokuły można pokocha od pierwszego kęsa, gdy tylko się je spróbuje albo znienawidzić nawet nie znając ich smaku. Akurat ja nie pamiętam momentu, kiedy zostały one wprowadzone do mojego jadłospisu. Mojej mamie zawsze udawało się je przemycić w pysznej zupie wiosennej z dodatkiem zielonych różyczek wyglądającym jak kalafior (czyli brokułami) czy daniu jednogarnkowym. Dlatego akurat mnie na szczęście nie trzeba było długo namawiać ani przekonywać do tego warzywa, by zajadać się nim ze smakiem nawet takim "prosto z wody", mając na uwadze zdrowe nawyki żywieniowe. Warto pamiętać, że gotuje się je krótko. Nie tracą wówczas swoich właściwości.

Nie bez powodu mówi si, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw oraz jednym z największych źródeł witamin. A co jak co, ale o zdrowie trzeba dbać! Zawarte w nim witaminy: A, B, C, zwiększają odporność na katar i przeziębienie, a kwas foliowy zapewnia m.in. prawidłową ilość krwinek czerwonych.  W warzywach tych są obecne substancje antynowotworowe. A teraz najlepsze: składniki mineralne brokułów jak wapń, żelazo, magnez, potas poprawiają wygląd skóry, paznokci i włosów...

Zbliżająca się pora obiadu po raz kolejny wymusiła na mnie pomysł na szybki obiad. W lodówce kawałek brokuła, pierś z kurczaka i śmietana otwarta z poprzedniego dnia. Tak, uwielbiam to czyszczenie lodówki dzięki czemu nic się nie marnuje. Chwila zastanowienia i znalazłam! Inspiracja i przepis Pauliny czyli danie z makaronem w sosie serowo śmietanowym z kawałkami piersi z kurczaka. Czyli mój patent na obiad w zaledwie pół godziny. Opcja dla leniwych, zapracowanych, kochających makaron i zielone warzywa. Przepis lekko zmodyfikowany, czyli z mniejszą opcją śmietany (mogłam zastąpić jogurtem, ale nie miałam), oraz z mniejszą ilością sera niż w przepisie, czyli wersja nieco odchudzona. Jednak następnym razem nie będę "na diecie" i pokuszę się o większą porcję śmietany oraz sera. Pycha!

Składniki:
  • mały brokuł
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 20 g żółtego sera (u mnie parmezan)
  • pół piersi z kruczka
  • sól
  • pieprz
  • szklanka makaronu kokardki
  • około 1 łyżka oleju do smażenia
  • szczypiorek / koperek
Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić w kostkę około 2x2 cm. 
  2. Brokuła umyć i pokroić w różyczki. Następnie wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 5-8 minut. Odcedzić.   
  3. Na patelni o grubym dnie rozlać niewielka ilość oleju i wrzucić kawałki kurczaka. Następnie doprawić solą i pieprzem. 
  4. Smażyć aż do momentu, gdy kawałki kurczaka będą jasne z obydwu stron. 
  5. Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypać makaron i gotować al dente. Odcedzić.
  6. Na patelni rozpuścić masło. Dodać śmietanę i ciągle mieszać. Po chwili dodać ser. Mieszać. 
  7. Wrzucić brokuły, kawałki kurczaka, wszytko wymieszać.
  8. Dodać makaron, wymieszać i od razu nakładać na talerze. 
  9. Na koniec można posypać szczypiorkiem, bądź koperkiem. 

Porcja dla jednej osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz