czwartek, 30 lipca 2015

Makaron po meksykańsku

Uwielbiam makaron. W sumie jeśli mogłabym, to jadłabym go pod każda postacią. W końcu wybór jego rodzaju jest dość spory. Pasuje zarówno jako dodatek do zup, drugich dań, a także idealnie smakuje w wersji na słodko. Dodatkowymi zaletami jest fakt, iż jest łatwy w przygotowaniu, bogaty w niezbędne węglowodany, witaminy i sole mineralne. Czego więcej trzeba? Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis, który zadowoli nasze podniebienie i gotowe! Tym razem w odsłonie meksykańskiej, czyli idealne połączanie dla mnie i dla brata w godzinę. Niecałe 10 minut przygotowań oraz około 50 minut gotowania, ale warto stać przy garach. To pyszne i sycące danie, dla każdego kto lubi potrawy na ostro.  

Składniki:
  • pół średniej piersi z kurczaka 
  • 300 gram mieszanki meksykańskiej (czarowna fasola, marchew, zielona fasola szparagowa, kukurydza, groszek zielony, cebula)
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 mała cebula
  • 4 pieczarki 
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 2 szczypty przyprawy meksykańskiej (sól, oregano, bazylia, cząber, czosnek, cebula, tymianek, cukier, chili)
  • tabasco 
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka makaronu typu kokardki
  • 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
  1. Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić w kostkę około 2x2 cm.
  2. Cebulę obrać i posiekać w piórka. 
  3. Umyć pieczarki, obrać i pokroić w cienkie plastry.  
  4. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzać niewielka ilość oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć aż się zeszkli. 
  6. Dodać mięso pokrojone w kostkę. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając.  
  7. Następnie wrzucić pieczarki, paprykę i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.
  8. Doprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką (szczyptę), wymieszać. 
  9. Zalać ok. szklanką wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.  
  10. W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dokładnie odsączyć i dodać do dania. 
  11. Doprawić do smaku przeprawą meksykańską, tabasco. Całość wymieszać, dusić 2 minuty. 
  12. Podawać z łyżką śmietany na wierzchu i ziołami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz