Uwielbiam makaron. W sumie jeśli mogłabym, to jadłabym go pod każda postacią. W końcu wybór jego rodzaju jest dość spory. Pasuje zarówno jako dodatek do zup, drugich dań, a także idealnie smakuje w wersji na słodko. Dodatkowymi zaletami jest fakt, iż jest łatwy w przygotowaniu, bogaty w niezbędne węglowodany, witaminy i sole mineralne. Czego więcej trzeba? Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis, który zadowoli nasze podniebienie i gotowe! Tym razem w odsłonie meksykańskiej, czyli idealne połączanie dla mnie i dla brata w godzinę. Niecałe 10 minut przygotowań oraz około 50 minut gotowania, ale warto stać przy garach. To pyszne i sycące danie, dla każdego kto lubi potrawy na ostro.
Składniki:
- pół średniej piersi z kurczaka
- 300 gram mieszanki meksykańskiej (czarowna fasola, marchew, zielona fasola szparagowa, kukurydza, groszek zielony, cebula)
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 4 pieczarki
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- 2 szczypty przyprawy meksykańskiej (sól, oregano, bazylia, cząber, czosnek, cebula, tymianek, cukier, chili)
- tabasco
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka makaronu typu kokardki
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
- Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierem kuchennym i pokroić w kostkę około 2x2 cm.
- Cebulę obrać i posiekać w piórka.
- Umyć pieczarki, obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać niewielka ilość oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć aż się zeszkli.
- Dodać mięso pokrojone w kostkę. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, często mieszając.
- Następnie wrzucić pieczarki, paprykę i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.
- Doprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką (szczyptę), wymieszać.
- Zalać ok. szklanką wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dokładnie odsączyć i dodać do dania.
- Doprawić do smaku przeprawą meksykańską, tabasco. Całość wymieszać, dusić 2 minuty.
- Podawać z łyżką śmietany na wierzchu i ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz