poniedziałek, 27 lipca 2015

Zupa krem z młodej marchewki


Mamy ostatni poniedziałek lipca. Za oknem zrobiło się deszczowo i dość nieprzyjemnie. Trzeba się jakoś rozgrzać, więc od razu naszła mnie ochota na pyszną zupę krem. Z czego? Wiadomo, że z młodej marchewki prosto z domowego ogródka! Chrupiąca, słodka czyli taka jak lubię najbardziej. I co najważniejsze ekologiczna. Zupa idealnie smakuje podawana z ciepłymi rumianymi grzankami. Porcja dla jednej osoby.

Składniki:
  • 4 marchewki 
  • 1 skrzydełko z kurczaka 
  • mieszanka przypraw typu jarzynka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • zielona część pora 
  • łyżeczka suszonej żurawiny
  • curry w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • pietruszka
  • łyżka śmietany 12% do dekoracji 
Przygotowanie:
  1. Umyć skrzydełko z kurczaka, oczyścić i zalać 2-ma szklankami zimnej wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, doprowadzić do wrzenia.
  2. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i seler umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i obrać. 
  3. Dodać odrobinę mieszanki przyprawy warzywnej, włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35 minut.  
  4. 15 minut przed końcem dodać żurawinę. 
  5. Gdy skrzydełko z kurczaka będzie miękkie wyjąć je, odczekać chwilę aż ostygnie i oddzielić mięso od kości. 
  6. Wyciągnąć warzywa z garnka wraz z włoszczyzną. Wywar przecedzić.
  7. Warzywa zmiksować na krem o gładkiej konsystencji, a następnie zalać bulionem. 
  8. Dodać pokrojone w kostkę kawałki mięsa z kurczaka.
  9. Doprawić szczyptą curry w proszku, słodką papryką, solą i pieprzem oraz gotować przez kilka minut na małym ogniu. 
  10. Zupę rozlać do miski, ozdobić śmietaną i posypać posiekaną pietruszką oraz koprem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz