Pomidorówka jest jedną z moich ulubionych zup. Muszę przyznać, że to jeden z tych smaków, które już zawsze będą przypominały mi czasy beztroskiego dzieciństwa. I może wydawać się być zwyczajna, to dla mnie za każdym razem jest obłędnym doznaniem smakowym. Uwielbiam ją zarówno z makaronem jak i ryżem. Najlepiej komponuje się z makaronem typu rurki, świderki, kolanka z falbanką czy kokardki. I właśnie z tą ostatnią opcją najlepiej mi smakuje. Poniżej przedstawiam przepis na obłędną pomidorową według przepisu mojej babci.
Składniki:
- 1 skrzydełko z kurczaka
- pół cebuli
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 marchewki
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- liście pora
- pół kostki rosołowej z kury
- 1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw typu jarzynka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół łyżki mąki do zagęszczenia
- 1/4 szklanki makaronu
- łyżeczka oleju do smażenia
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- Umyć skrzydełko z kurczaka, oczyścić i zalać 2-ma szklankami zimnej wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej, połową kostki rosołowej i ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia.
- Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać do gotującego się wywaru.
- W międzyczasie umyć warzywa. Obrać pietruszkę, seler oraz marchewkę i pokroić na większe kawałki.
- Dodać włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 35 minut.
- Następnie usunąć liście pora i wyciągnąć warzywa z garnka.
- Gdy skrzydełko z kurczaka będzie miękkie wyjąć je, odczekać chwilę aż ostygnie i oddzielić mięso od kości. Wywar przecedzić.
- Do uzyskanego bulionu wlać przecier pomidorowy, stale mieszając i gotować 15 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odsączyć i dodać do zupy.
- Ugotowaną marchewkę pokroić na małe kawałki i razem z kawałkami kurczaka dodać do zupy.
- Mąkę roztrzepać z połową szklanki wody. Do osobnej miseczki odlać chochlę gorącej zupy. Po woli dolewać zawartość szklanki, ciągle mieszając. Następnie wlać do garnka, wymieszać by zupa się nie zważyła i zagotować.
- Na koniec gotowania odlać do miseczki trochę zupy, dodać 3 łyżki śmietany, energicznie zamieszać. Mieszankę przelać do garnka, zamieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Doprawić do smaku pieprzem i posypać zupę posiekanym koperkiem.
Porcja idealna dla jednej osoby :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz