piątek, 10 lipca 2015

Zupa pomidorowa z makaronem

Pomidorówka jest jedną z moich ulubionych zup. Muszę przyznać, że to jeden z tych smaków, które już zawsze będą przypominały mi czasy beztroskiego dzieciństwa. I może wydawać się być zwyczajna, to dla mnie za każdym razem jest obłędnym doznaniem smakowym. Uwielbiam ją zarówno z makaronem jak i ryżem. Najlepiej komponuje się z makaronem typu rurki, świderki, kolanka z falbanką czy kokardki. I właśnie z tą ostatnią opcją najlepiej mi smakuje. Poniżej przedstawiam przepis na obłędną pomidorową według przepisu mojej babci. 

Składniki:
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • pół cebuli 
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 marchewki 
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • liście pora 
  • pół kostki rosołowej z kury
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw typu jarzynka 
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżki mąki do zagęszczenia 
  • 1/4 szklanki makaronu 
  • łyżeczka oleju do smażenia 
  • pieprz
  • koperek
Przygotowanie:
  1. Umyć skrzydełko z kurczaka, oczyścić i zalać 2-ma szklankami zimnej wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej, połową kostki rosołowej i ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać do gotującego się wywaru. 
  3. W międzyczasie umyć warzywa. Obrać pietruszkę, seler oraz marchewkę i pokroić na większe kawałki.  
  4. Dodać włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 35 minut.
  5. Następnie usunąć liście pora i wyciągnąć warzywa z garnka.
  6. Gdy skrzydełko z kurczaka będzie miękkie wyjąć je, odczekać chwilę aż ostygnie i oddzielić mięso od kości. Wywar przecedzić.
  7. Do uzyskanego bulionu wlać przecier pomidorowy, stale mieszając i gotować 15 minut.
  8. W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odsączyć i dodać do zupy. 
  9. Ugotowaną marchewkę pokroić na małe kawałki i razem z kawałkami kurczaka dodać do zupy.
  10. Mąkę roztrzepać z połową szklanki wody. Do osobnej miseczki odlać chochlę gorącej zupy. Po woli dolewać zawartość szklanki, ciągle mieszając. Następnie wlać do garnka, wymieszać by zupa się nie zważyła i zagotować.
  11. Na koniec gotowania odlać do miseczki trochę zupy, dodać 3 łyżki śmietany, energicznie zamieszać. Mieszankę przelać do garnka, zamieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. 
  12. Doprawić do smaku pieprzem i posypać zupę posiekanym koperkiem.  
Porcja idealna dla jednej osoby :) Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz