środa, 26 sierpnia 2015

Babeczki kopce kreata

Uwielbiam babeczki pod każdą postacią, jednak największą słabość mam do tych z kakao i dużą ilością kremu. I tak powstał pomysł na małe kopce kreta! Przepis jest banalnie prosty, a zapach roznoszący się po domu kusi jeszcze przed podaniem. Uwierzcie na słowo, smak to prawdziwa poezja. Jeśli ktoś nie przepada za bananami może użyć innych owoców takich jak truskawki, borówki, maliny - tutaj już wedle upodobań :)  

Składniki:

Na ciasto
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Na krem
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
  • 1 banan
  • kilka kropli soku z cytryny  
Przygotowanie:
  1. Do miseczki przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Połączyć wraz z cukrem i solą. 
  2. W oddzielnej miseczce wymieszać jajko razem z mlekiem oraz maślanką. 
  3. Mokre składniki dodać do suchych, mieszać chwilę aż do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotami (bądź skorzystać z silikonowych foremek) i przełożyć ciasto do 1/2 wysokości foremki.  
  5. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut (piec do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. 
  6. Wierz babeczki lekko ściąć, w celu wyrównania. Następnie za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążyć środek. Ciasto, które pozostało z wydrążenia rozdrobić w dłoni bądź mikserem. 
  7. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. 
  8. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić.
  9. Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. 
  10. Do każdej babeczki włożyć pokrojone banany (1/2 wysokości lub mniej), następnie ubitą śmietanę tworząc lekki stożek.     
  11. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je docisnąć formując kopczyk. 
  12. Babeczki schłodzić w lodówce przed około 1-2 godziny. 
Przepis pochodzi z bloga Anety - I love bake.

1 komentarz:

  1. Sliczne babeczki i wcale nie jest z ciebie taki zly fotograf :) szkoda tylko ze nie pokazalas srodku

    OdpowiedzUsuń