Makaron z białym serem, kryształkami cukru i cynamonem, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. To zawsze ja ucierałam twaróg i gdy tylko ktoś inny odważył się mnie w tym wyręczyć strasznie się tym denerwowałam. Pamiętam jak ukradkiem uwielbiałam podjadać go z miski, a gdyby nie czujne oko babci, zapewne pochłonęłabym go całego. Właściwie, to do dzisiaj tak mam ;-)
To danie również i teraz często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ sprawdza się doskonale jako pomysł na szybki obiad. I chociaż dla wielu to połączenie może wydawać się zwyczajne, to i tak dla moich kubków smakowych tworzy kompozycję doskonałą.
To danie również i teraz często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ sprawdza się doskonale jako pomysł na szybki obiad. I chociaż dla wielu to połączenie może wydawać się zwyczajne, to i tak dla moich kubków smakowych tworzy kompozycję doskonałą.
Składniki:
- 250 g makaronu (np. świderki, kokardki, muszelki, kolanka)
- 250 g białego sera (najlepiej półtłusty)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- cynamon lub wanilia
- Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
- W międzyczasie dokładnie rozetrzeć biały ser okrągłym tłuczkiem, dodać cukier i cynamon (bądź wanilię).
- Odcedzić ugotowany makaron. Następnie dodać 2 łyżki masła, wymieszać aby pokryło makaron.
- Odczekać chwilę, dodać twaróg i delikatnie rozmieszać, aż ser lekko zmięknie.
- Szybko przekładać na talerze. Idealnie smakuje z dodatkiem miodu, posiekanymi włoskimi orzechami, rodzynkami czy sezonowymi drobnymi owocami takimi jak borówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz