Bajaderka czyli ciasto z resztek. U
mnie w domu nigdy się go nie podawało, chyba tylko dlatego, że nigdy
nie udało nam się upiec zakalca, a upieczone ciasta zawsze zjadaliśmy do
samego okruszka ;-) W związku z tym gdy przechodziłam obok cukierni, a
naszła mnie ochota na bajaderkę po prostu ja kupowałam. Uwielbiałam tą
przesłodką czekoladową kulę obsypaną orzechami bądź obtoczona w gorzkim
kakao, intensywnie przesiąkniętą alkoholem i wilgotną w środku. Sam fakt
iż byłam świadoma, że to ciasto jest zrobione z wszelkich odpadów
cukierniczych nieszczególnie mnie obrzydzał. Po prostu mi smakowała i
już!
Szczęście
w nieszczęściu, że udało mi się upiec muffinki - zakalce, wpłynęło na
przymusowe zrobienie moich pierwszych bajaderek. Nie lubię marnowania
jedzenia, a sam fakt iż wybrnęłam jakoś z tej sytuacji, bardzo mnie
cieszy. Zamiast tego domownicy skosztowali czegoś innego, co naprawdę im
smakowało. Chociaż muszę przyznać, moje bajaderki nie odzwierciedlają
tych kupionych w cukierni (to za sprawa pominięcia herbatników, które
świetnie chrupią podczas jedzenia i ograniczeniu w dawkowaniu wódki), to
są równie pyszne. Przepis zmodyfikowany z bloga Doroty.
Składniki:
Ciasto
Składniki:
Ciasto
- 500 g pokruszonych ciastek, ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinek (bez kremów, żelatyny, owoców natomiast mogą być z bakaliami czy otrębami)
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki cukru (jeśli ciasto jest bardzo słodkie można pominąć)
- 2 łyżki masła
- 70 g rodzynek, wcześniej namoczonych
- 50 g wiórków kokosowych
- 1- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g gęstego dżemu, marmolady bądź powideł
- 1 kieliszek wódki
- 150 g polewy czekoladowej
- wiórki kokosowe bądź drobno posiekane orzechy włoskie
- Ciasta drobno pokruszyć w wysokiej misce, niektóre kawałki mogą pozostać odrobinę większe. Można też zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
- Na niewielkim ogniu zagotować mleko, masło, cukier i kakao. Rozcierać ewentualne grudki, lekko przestudzić.
- Dodać rozdrobnione ciasto, rodzynki, wiórki kokosowe, alkohol. Składniki dokładnie wymieszać na gęsta masę.
- Z masy formować niewielkie kulki, obtoczyć w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach.
- Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz