Składniki:
- 2 filety dowolnej białej ryby (np. dorsz, mintaj, u mnie tilapia)
- 1 cebula
- 2 szklanki groszku z marchewką
- 1 garstka fasoli szparagowej żółtej
- 1 garstka fasoli szparagowej fioletowej
- 1 papryka czerwona
- 100 g naturalnego ryżu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- pół cytryny
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- oregano
- majeranek
- chilli pieprz cayenne
- przyprawa prowansalska
- liść laurowy
- Zamrożone filety rybne rozmrozić, świeże natomiast opłukać i starannie osączyć.
- Fileta starannie oczyścić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć z obu stron przyprawami (szczypta): przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, oregano, majeranek, chilli pieprz cayenne. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Cebule obrać i drobno posiekać.
- Marchewkę i groszek opłukać pod bieżącą wodą.
- Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, usunąć łyka.
- Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub w płaskim garnku. Włożyć cebule i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu często mieszając.
- Wlać około pół szklanki wody, wrzucić warzywa i liść laurowy. Dusić pod przykryciem około 30 minut, na małym ogniu. Warzywa od czasu do czasu przemieszać.
- W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Po upływie 30 minut, ułożyć rybę na warzywach.
- Posypać ziołami prowansalskimi i dusić przez kolejne 10 minut.
- Wsypać odsączony i gotowany ryż, wymieszać. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz