Nie wyobrażam sobie przetrwania okresu jesienno - zimowego bez fantastycznych przecierów domowej roboty. W końcu robienie przecierów z pomidorów, to już u mnie w domu tradycja. Zawsze w sezonie letnim wraz z babcią poświęcam trochę czasu i wysiłku, by w kuchni własnoręcznie przygotować przetwory z dorodnych pomidorów. W szczególnie zimie przydają się do przyrządzenia zup, sosów, jak i dodatków do wielu potraw, a w postaci prosto z butelki mogą być wykorzystywane jako napój.
Tym razem prezentuje przepis z książki z lat '80, którą niedawno znalazłam na strych i jestem nią oczarowana. Ja pominęłam cukier ze względu na smak pomidorów, ale przecier i tak wyszedł pyszny!
Składniki:Tym razem prezentuje przepis z książki z lat '80, którą niedawno znalazłam na strych i jestem nią oczarowana. Ja pominęłam cukier ze względu na smak pomidorów, ale przecier i tak wyszedł pyszny!
- 5 kg pomidorów
- 3 łyżki cukru (jeśli pomidory są kwaśne)
- 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Wybrać zdrowe, równomiernie zabarwione pomidory, umyć dokładnie, najlepiej w ciepłej wodzie, odsączyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki.
- Ewentualne plamy czy nadpsucia wykroić wraz z warstwą zdrowego miąższu.
- Przygotowane pomidory włożyć do rondla, zmiażdżyć tłuczkiem i rozgotować.
- Uzyskaną w ten sposób miazgę przetrzeć przez sito, ponownie włożyć do rondla, zagotować do wrzenia, dodać sól i cukier.
- Gorącym przecierem napełnić wcześniej umyte i wygotowane słoiki lub butelki.
- Zamknięte opakowania wstawić od razu do kotła z woda podgrzaną do takiej samej temperatury jaką ma przecier w słoiku.
- Podgrzać do temperatury 85-90 stopni i w tej temperaturze utrzymywać przez 20 minut. Słoje o objętości 1-2 litrów pasteryzować przez 25 minut.
- Po zakończeniu pasteryzacji odlać nieco wody z kotła, wyjąć słoje, ustawić na rozłożonej ściereczce, dokręcić pokrywy słoików.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory domowe" - Zofia Zawistowska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz