poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ryba smażona w szczypiorkowym omlecie


Musze przyznać, że brakowało mi pomysłu na obiad. Na ogródku mnóstwo fasolki szparagowej żółtej i fioletowej do zerwania. Babcia zawsze powtarza, by fasolkę zerwać wcześniej, a nie czekać z tym na ostatni moment, bo gdy przerośnie i zacznie mieć ciągnące się "nitki". Tak więc prędko pobiegłam do ogródka i powstał szybki obiad z fasolką szparagową. Chociaż, jeśli ktoś nie przepada za fasolką szparagową może wybrać inne warzywa, np. ugotowane brokuły, marchewkę, czy zmienniaki. Wszystko zależnie od upodobań. A co do tego? Tytułowy omlet z dowolną białą rybą (ja wybrałam tilapię), albo ryba z omletem, jak kto woli :) To zdecydowanie pomysł na szybki, prosty i sycący obiad idealny na trochę chłodniejszy, letni dzień.

Składniki:

Ryba
  • filet dowolnej białej ryby (np. dorsz, mintaj, u mnie tilapia)
  • pół cytryny
  • przyprawa do ryb
  • curry
  • pieprz cytrynowy
  • zioła prowansalskie
Omlet
  • 2 małe jajka 
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku   
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • łyżka startego żółtego sera
Dodatkowo
  •  garść fioletowej fasolki szparagowej lub innych dodatek warzywny np. brokuły
Przygotowanie:
  1. Pół godziny wcześniej przygotować filet z ryby. Rybę rozmrozić, świeżą starannie opłukać i odsączyć. 
  2. Fileta starannie oczyścić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć z obu stron przyprawami (szczypta): przyprawa do ryby, curry, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
  3. Garść fasoli szparagową umyć, odciąć końcówki, usunąć łyka. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 15 minut aż fasolka zmięknie, następnie dobrze odsączyć. 
  4. Do miski wbić jaja. Ubijać dodając stopniowo śmietanę i mąkę. Doprawić  do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. 
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać masę jajeczną wraz z rybą. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu z obydwu stron, podważając delikatnie brzegi omletu, na koniec posypać startym serem. 
  6. Podawać z fasolką szparagową bądź innymi warzywami. 
Porcja dla jednej osoby. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz