Musze przyznać, że brakowało mi pomysłu na obiad. Na ogródku mnóstwo fasolki szparagowej żółtej i fioletowej do zerwania. Babcia zawsze powtarza, by fasolkę zerwać wcześniej, a nie czekać z tym na ostatni moment, bo gdy przerośnie i zacznie mieć ciągnące się "nitki". Tak więc prędko pobiegłam do ogródka i powstał szybki obiad z fasolką szparagową. Chociaż, jeśli ktoś nie przepada za fasolką szparagową może wybrać inne warzywa, np. ugotowane brokuły, marchewkę, czy zmienniaki. Wszystko zależnie od upodobań. A co do tego? Tytułowy omlet z dowolną białą rybą (ja wybrałam tilapię), albo ryba z omletem, jak kto woli :) To zdecydowanie pomysł na szybki, prosty i sycący obiad idealny na trochę chłodniejszy, letni dzień.
Składniki:
Ryba
- filet dowolnej białej ryby (np. dorsz, mintaj, u mnie tilapia)
- pół cytryny
- przyprawa do ryb
- curry
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- 2 małe jajka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- łyżka startego żółtego sera
- garść fioletowej fasolki szparagowej lub innych dodatek warzywny np. brokuły
Przygotowanie:
- Pół godziny wcześniej przygotować filet z ryby. Rybę rozmrozić, świeżą starannie opłukać i odsączyć.
- Fileta starannie oczyścić, skropić sokiem z cytryny i oprószyć z obu stron przyprawami (szczypta): przyprawa do ryby, curry, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Garść fasoli szparagową umyć, odciąć końcówki, usunąć łyka. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 15 minut aż fasolka zmięknie, następnie dobrze odsączyć.
- Do miski wbić jaja. Ubijać dodając stopniowo śmietanę i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać masę jajeczną wraz z rybą. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu z obydwu stron, podważając delikatnie brzegi omletu, na koniec posypać startym serem.
- Podawać z fasolką szparagową bądź innymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz