czwartek, 6 sierpnia 2015

Smoothie arbuzowe z winogronem

Uwielbiam gorące lato, orzeźwiające smoothie i beztroskie wypoczynek w pod parasolem w towarzystwie ulubionej książki. Jeśli macie tylko chwilę wolnego czasu koniecznie wypróbujcie mój koktajl! Nie bez powodu wybór padł na arbuza, bez którego właściwie nie wyobrażam sobie lata! Gasi on pragnienie i orzeźwia ze względu na zawartość dużej ilości wody, a w dodatku zawiera sporo potasu. Na bazie tego oraz innych sezonowych owoców, każdy koktajl jest połączeniem idealnym na upalne dni.

Składniki:
  • 3 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza, bez pestek 
  • 2 łyżeczki soku z limonki 
  • 1 szklanka winogrona (pozbawionego skórki i pestek)
  • 1 mała nektarynka
  • kilka kostek lodu
  • cukier puder (do smaku)
Przygotowanie:
  1. Schłodzone owoce umyć pod bieżącą wodą.
  2. Obrać ze skórki nektarynkę i winogrona. Pokroić na kawałki, usunąć pestki. 
  3. Arbuza dokładnie pozbawić pestek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Składniki włożyć do kielicha blendera, dodać wyciśnięty sok z limonki, lód i zmiksować.
  5. Jeśli arbuz jest mało słodki dosłodzić cukrem pudrem do smaku. 
  6. Przelać do szklanek, dekorować kawałkiem arbuza. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz