piątek, 7 sierpnia 2015

Paprykowy twarożek


O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, nie muszę przypominać chyba nikomu. Chociaż muszę przyznać bez bicia, że przez te upały nie jestem jakoś szczególnie głodna od razu po przebudzeniu. Cóż zrobić? Zjeść coś trzeba! Najchętniej coś chłodnego, kremowego (najlepiej o konsystencji lodów), a w dodatku coś chrupiącego. I tu wpadłam na pomysł, że paprykowy twarożek zaspokoi moje śniadaniowe zachcianki. Idealnie smakuje na świeżym chlebku, z pieczywem chrupkim, czy jeśli ktoś woli to można zjeść z krakersami.

 Składniki:
  • 250 g świeżego twarogu 
  • 50 g gęstej niekwaśnej śmietany 
  • 1 mała papryka
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 spora cebula
Przygotowanie:
  1. Twarożek dokładnie rozetrzeć ze śmietaną.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.  
  3. Następnie zmieszać paprykę z twarogiem i rozetrzeć na gładka masę, w takcie wsypując mieloną paprykę. 
  4. Cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do masy, po czym dokładnie wymieszać. 
  5. Twarożek smarować na pieczywo, dekorować papryką pociętą na paski. 
Przepis zmodyfikowany z książki "Kuchnia wyśmienita czyli gotujemy z babcią Józią" - Katarzyna Łaniewska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz