piątek, 25 września 2015

Obłędnie cytrynowe ciasteczka


Kruche, intensywnie cytrynowe i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Czyli takie, jak lubię najbardziej. Musze uprzedzić, że masa mimo schłodzenia była troszkę klejąca i zdecydowanie za mało cytrynowa, więc lekko zmodyfikowałam przepis. Ale jeśli ktoś jest leniuszkiem, zawsze może odrywać kawałki ciasta i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je lekko spłaszczyć.
Ja z racji tego, że uwielbiam gdy coś nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie wygląda, to pokusiłam się o zabawę stworzenie ich na kształt prawdziwych cytrynek, zainspirowana blogiem Daktyle w czekoladzie. Na końcu warto nakłuć je widelcem, by zyskały nieregularny kształt przypominający skórę cytryny. Warto mieć na uwadze, że ciasteczka w piekarniku nie zmieniają swoich rozmiarów, a ich kolor jest jasno blady. Podejrzewam iż spowodował to sok z cytryny. Podsumowując: prawdopodobnie są to najlepsze cytrynowe ciasteczka :-).

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 120 g cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżki śmietany 18%
  • 1 cytryna (otarta ze skórki i 6 łyżek soku)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:
  1. Na stolnicę przesiać mąkę przez sito, dodać cukier puder, sól.
  2. Zrobić wgłębienie łyżką, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij całe jajko, dodaj śmietanę.
  3. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
  4. Stopniowo zagniatać wszystkie składniki aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.
  5. Uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny w lodówce.
  6. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, lekko podsypując mąką.
  7.  Za pomocą wykrawaczek wycinać dowolne kształty.
  8. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia. 
  10. Podawać gdy ciasteczka ostygną. Smacznego! 

1 komentarz: